Plantation St. Lucia 2003

Na doporučení členů Netharova whisky fóra jsem pořídil tuto láhev, nedočkavě ji otevřel a nelitoval. Tohle je velmi zajímavý rum vybraný z nepřeberného množství rumů z produkce Plantation.

NF1E1799

Jedná se o rum míchaný z tří typů destilace: 80% z kotlů John Dore Pot Still, 15% z kotlů Vendome Pot Still a 5% procent rum z klasické destilační kolony. Rum ležel 5 let na ostrově St. Lucie v sudech z amerického dubu a poté, jak je u značky Plantation zvykem, byl převezen k druhému staření. V tomto případě do Francie do oblasti Cognac kde byl uložen do sudu z francouzského dubu.

Vůně: Velmi příjemná svěží velmi nezvyklá a těžko uchopitelná vůně, kterou trochu ji kazí náznak acetonu. Je nasládlá, s náznakem sušených meruněk a vanilky.

Chuť: Med, propolis, zvláštní umělost, biskupský chlebíček. Ve vůni to není, ale v chuti se projevuje jakoby převtělení vůně svíček z čistého včelího vosku do chuti.

Dozvuk: Třtinový cukr, hřebíček skořice i v dozvuku je propolis a to ještě výrazněji než v chuti.

Shrnutí: Zvláštní rum z těch co jsem ochutnal, vybočuje z řady asi nejvýrazněji. Myslím si, že tenhle bych určil ve slepé ochutnávce přesně. Je to zajímavé pití s velmi příjemnou cenou. Ale svým netypickým projevem si asi nezíská každého.

Leave a comment