Basil Haydens’s 8 Yo

Po dlouhé době se vracíme do řek bourbonů. Vracíme se ke kukuřici, k Americe a k palírně Jim Beam, která mimo jiné produkuje velice dobrý bourbon: osmiletý Basil Haydens’s. Lahvován je při 40 %, pojmenovaný na počest vůdce katolické menšiny, která se přestěhovala v r. 1785 z Marylandu do Kentucky. A jeho balení je přinejmenším zajímavé a určitě bude na baru působit nadmíru esteticky. Ale to důležitější je v láhvi. Nákup lahve by inspirován knihou 101 whisky, které musíte ochutnat, než zemřete. A zatím se mi jeví jako nejlepší z ochutnaných bourbonů. Ale stále ještě je co ochutnávat.

NF1E1792

Vůně: Příjemná pokud by vůně mohla být krémová tak krémová s náznakem černého čaje a jemného koření.

Chuť: Je lehká, s nádechem koření, kokosu a stopy medu. Alkoholu je tak akorát. Příjemně hřeje, ale není ostrý.

Dozvuk: Sušší, kořeněný, nepříliš dlouhý, ale příjemný s dozvuky pepřových tónů, něco jako čaj jogi. Až velmi, velmi pozdě minutu, dvě po napití se objeví zvláštní mírně kovová hořkost, která nabádá k dalšímu napití, které ji potlačí.

Závěr: Co se týče bourbonů tak výtečná volba. Cena je relativně rozumná, chuť a vůně jsou příjemné a dozvuk trochu opouští klasickou bourbonovitost. Pokud budete mít možnost tak tenhle alespoň ochutnejte.

Body: 79

NF1E1789

Leave a comment